Commissie Frisdranken en Waters
ARBOCATALOGUS

Gebruik van dozen vulmachine

Knelpunt/risico

Regelmatig minimaal 2 uur per dag of minimaal 1 uur achter elkaar repeterende bewegingen uitvoeren kan leiden tot overbelasting van vooral hand- en arm- en nekspieren. Belangrijke risicofactoren daarbij zijn de werkhouding (opgeheven schouders/armen), ver reiken en de hoeveelheid kracht die men uitoefent. Repeterende bewegingen kunnen binnen de branche voorkomen bij het handmatig plaatsen van flessen in dozen. Bijkomend knelpunt kan zijn dat dit repeterend werk onder hoge tempodruk moet worden uitgevoerd.

dozenvulmachine 

Maatregel/oplossing

  • Een maatregel die de handmatige taak van het vullen van dozen overneemt is de invoering van een automatische dozenvulmachine of case-packer. Een casepacker kan de producten in één keer in de doos verpakken.

Toelichting

Voordelen van het automatiseren van inpakken is dat het handmatig verpakken wordt weggenomen en daarmee het aandeel repeterende bewegingen binnen de werkzaamheden. Overblijvende handeling is het aanvullen / invoeren van verpakkingsmateriaal en machinebediening. Een goede bereikbaarheid en (invoer)hoogte van de plaats waar het verpakkingsmateriaal opgezet moeten worden is belangrijk. Hetzelfde geldt voor bereikbaarheid van bedieningsmiddelen en storingsgevoelige onderdelen.

dozenvuller1  dozenvuller2  dozenvuller3