Commissie Frisdranken en Waters
ARBOCATALOGUS

Gebruik van rollenbanen

Knelpunt/risico

Fysieke overbelasting van werknemers door tillen kan leiden tot ernstige schade aan de gezondheid. Klachten aan het bewegingsapparaat kunnen het gevolg zijn. Lage rugklachten hebben een groot aandeel in deze klachten.
Klachten betreffen niet alleen de rug maar kunnen tevens nadelige consequenties hebben voor nek, schouder, hand, pols, heup en knie. Vaak worden de klachten veroorzaakt door een combinatie van belastende factoren. Bijvoorbeeld tillen in een slechte werkhouding, een houding lang vasthouden in combinatie met tillen of steeds dezelfde til beweging uitvoeren terwijl ook ver moet worden gereikt. Het gaat daarbij om zowel de til gewichten als de werkhouding die kan resulteren in klachten.

rollenbaan1  rollenbaan2

Maatregel/oplossing

Te zwaar tillen, asymmetrisch tillen en rompdraaiing voorkomen door de werkhoogte (aan en afvoerhoogte van en naar pallet) te optimaliseren en afspraken te maken over de uiterste pakhoogten. Uiterste pakhoogten zijn afhankelijk van het te hanteren gewicht en formaat van doos/krat. Uiterste en optimale pakhoogten dienen te worden afgestemd op het te tillen gewicht en rekening te houden met individuele factoren, zoals de lengte van de medewerker.

Een oplossing voor het transporteren van zware lasten, zoals dozen of kratten met flessen is een rollenbaan. Een rollerbaan is een framewerk met rollers waar lasten horizontaal over getransporteerd kunnen worden. Het dragen van producten is hierdoor niet meer noodzakelijk evenals het handmatig verrichten van verticale en/of horizontale verplaatsingen. Ook kan het een constantere productstroom opleveren.
De rollenbaan is geschikt voor zowel aan- als afvoer van goederen. Er zijn ook aangedreven, flexibele harmonica rollenbanen. Goederen kunnen op wisselende plaatsen met geringe fysieke inspanning worden getransporteerd.

Toelichting

De rollenbanen zijn er in veel soorten en maten en er kunnen bochten in verwerkt worden. Bij een verval van de baan van 2 tot 4% worden de lasten gedreven door de zwaartekracht. Dit scheelt enorm in duwen en trekken, met lichte krachtsinspanning kan materiaal op gang gebracht worden.
Rollenbanen met wielen zijn gemakkelijk verplaatsbaar.